Vanhustenviikko: Vanhus ja aspiriini

Vanhustenviikon kunniaksi kuvittellaanpa tuttua tilannetta apteekissa, jossa iäkäs on pyytänyt läheistään ostamaan hänelle aspiriinia. Lääke on loppu ja hän käyttää sitä päivittäin. Läheinen ottaa paketin mukaansa ja marssii apteekkiin. "Saisinko samanlaisen, 20 tabletin pakkauksen?". Farmaseutti katsoo vihreävalkoista pakettia ja poimii vastaavan hyllyltä, "Saisiko olla muuta?" hän kysyy.

Otetaan stoppi tähän kohtaan ja mietitään tilannetta uudelleen. Tämä viattomalta vaikuttava apteekkiasiointi nimittäin sisälsi monta vaaranpaikkaa, joista hypättiin yli kuin aitajuoksukilpailussa konsanaan. Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun iäkäs käyttää aspiriinia? Sinulle saattavat tulla mieleen esimerkiksi lääkelistan muut lääkkeet. Hyvä huomio! Asiakkaita on hyvä muistuttaa, että lääkelista on tärkeää pitää mukana ja näyttää sitä apteekissa. Myös farmaseuttien ja proviisorien tulisi sitä aktiivisesti asiakkailta kysyä. Aspiriinin kanssa tulee huomioida mm. muiden tulehduskipulääkkeiden, sekä verta ohentavien lääkkeiden käyttö.
 
Mitä siis seuraavaksi? Vihreävalkoinen paketti on vielä farmaseutin kädessä.
Farmaseutti kysyy: "Kenelle lääke muuten tulee, onko se sinulle itsellesi?". Asiakas pudistaa päätään ja kertoo lääkkeen tulevan iäkkäälle mieshenkilölle. "Ahaa, ja mihin hän sitä käyttää?" farmaseutti kysyy. Asiakas kertoo ettei tiedä, mutta iäkkään lääkelistalla lukee, että lääkettä käytetään joka päivä - annos on yksi tabletti aamuisin. Farmaseutin kulmat kurtistuvat, sillä jokin ei nyt täsmää.

Lääkelistalla ovat sekoittuneet ns. "sydänaspiriini" ja "kipuaspiriini". Näiden kahden lääkkeen vahvuudet ovat toisistaan poikkeavat. Kipuun käytetty aspiriini on moninkertaisesti vahvempaa valtimotukosten ennaltaehkäisyyn tarkoitettuun aspiriiniin verrattuna. Toki on tärkeää myös selvittää, että onko asiakkaalla lääkärin toteama tarve lääkkeelle. Kyseessä kun on lääke, jota saa ostettua ilman reseptiä. Jo pieniannoksisen aspiriinin käytön on todettu tutkimuksissa1 kaksinkertaistavan mahasuolikanavan vuotoriskin, joten lääkettä ei suositella käytettäväksi ”varmuuden vuoksi”. Sen sijaan käyttö on paikallaan lääkärin ohjeistuksella sairauksiin, joissa valtimotukosten riski on kohonnut. Tällaisia tiloja voivat olla esimerkiksi sydäninfarktin ja aivoinfarktin ehkäisy2 tai sepelvaltimotauti, jonka hoidon kulmakiviä pieniannoksinen aspiriini on3. Lääkelistalla huomiota kannattaa kiinnittää yhdenaikaisin kortikosteroidikuureihin, muihin tulehduskipulääkkeisiin sekä veren hyytymiseen vaikuttaviin lääkkeisiin.
 
Näihin tilanteisiin päästään paremmin väliin kysymällä kipuhyllyllä tutun ”Tarvitsetko apua?” sijaan esimerkiksi ”Minkälaiseen kipuun etsit lääkettä?”. Oletko törmännyt vastaaviin tilanteisiin apteekissa viime aikoina?

iks-lkityspng
1 Laine L: Review article: gastrointestinal bleeding with low-dose aspirin – what's the risk? Aliment Pharmacology & Therapeutics 24, 897–908, 2006. doi:10.1111/j.1365-2036.2006.03077.x
2 www.pharmacafennica.fi, valmisteyhteenveto: Aspirin cardio 100mg. Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä 17.5.2021.
3 Stabiili sepelvaltimotauti. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2015 (viitattu 23.9.2021). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi